når mūsen ta’r en slapper

Min skrivegruppe

17. januar 2008 - 17:02

Ingen aspirerende forfatter burde, efter min mening, være foruden en skrivegruppe. Hvis du vil noget med dine skriverier og endnu ikke er i en skrivegruppe, så vil jeg anbefale, at du straks (altså lige efter denne sætning er ovre) holder op med at læse dette blogindlæg og i stedet løber ned på dit lokale bibliotek og sætter en seddel op eller går ind på enten huf eller fyldepennen og skriver en annonce.

Jeg forsøgte at starte min skrivegruppe i slutningen af februar 2006. Jeg annoncerede på dels huf og dels fyldepennen, og begge steder meldte der sig i løbet af de første uger en række interesserede. Desværre mente de fleste af dem det ikke alvorligt, men én lykkedes det at få et møde i stand med, og vi mødtes i starten af april på Århus Hovedbibliotek. Til første møde nøjedes vi med at se hinanden an og tale om lidt af hvert inden for emnet fiktion. Vi fandt hurtigt ud af, at det ikke skulle blive sidste gang, så vi aftalte at mødes en uge senere og gav hinanden en tekst med hjem til kritik. Den følgende gang mødtes vi hjemme hos hende og kritiserede løs i noget der lignede fem timer. Vi var stadig ikke blevet vant til hinandens tekster, så en del mere 'teoretiske' emner - såsom skellet mellem fortællerkommentarer og tanker i en tredjepersonstekst - brugte vi lang tid på.

Vi mødtes fortsat to-fire gange om måneden den næste tid - hovedsagligt på universitetet - og efter et par måneder kom et tredje medlem til. Vi tre fik hurtigt for vane at sende tekster elektronisk i stedet for at udlevere dem ugen før, da de så var i mere frisk erindring hos forfatteren. Deadlinen for afsendelse var i starten tidligt på aftenen dagen før mødet, men den deadline skred efterhånden så meget, at vi blot stiltiende aftalte, at vi læste og kommenterede hinandens tekster hjemmefra, hvis vi modtog dem tids nok til at kunne nå det. Vi er prosaister, så teksterne er enten noveller, prosabrudstykker, der måske bliver til mere, eller scener fra igangværende romaner. Et fjerde fast medlem kom først til for nogle måneder siden, men i løbet af de snart to år gruppen har eksisteret. har der været en del engangsbesøg. Vi har stadig én ledig plads, så hvis du bor i Århusområdet. er du velkommen til at kigge forbi.

At mødes fysisk gør det muligt at være meget mere umiddelbar i sin kritik, da det er let at snakke sig ind på hvad præcis problemet i en tekst er ifølge kritikeren, og det har altid kendetegnet den kritik, vi giver hinandens tekster. Vi plejer at starte med en overordnet kommentar - om personerne, miljøet, historien, progressionen, troværdigheden osv. Dernest knytter vi kommentarer til enkeltafsnit, -sætninger og -ord. De tekstnære kommentarer kan enten have relevans for delelementerne i den overordnede kommentar, eller også kan det være seperate problemer eller pletskud.

Tekstkritikken var min primære grund til at starte en skrivegruppe, men man skal heller ikke undervurdere hvor stor betydning det har, at man hver eller hver anden uge har en gruppe mennesker, der forventer man har skrevet en ny tekst. Det er meget lettere at bukke under for overspringshandlinger, når en tekst ikke skal bruges til noget bestemt - det er i det mindste min erfaring.

Selvom jeg ikke havde haft en skrivegruppe, skrev jeg nok alligevel i dag, men jeg tror det ville være gået meget langsommere for mig at blive bedre, og jeg ville sikkert have haft lange perioder, hvor jeg ikke skrev.

Search form

 

Bjarke Sølverbæk

 

Skriverier

Jeg har hverken fået skrevet i dag eller i går.
I februar skrev jeg i alt 0 ord.

 

Læserier

 

Bliv bedre til at skrive

Guldkorn er et leksikon over skrivekunsten hvor tips, tricks og teorier fra skrivehåndbøger, artikler og foredrag løbende bliver samlet.

Læs bl.a. om hvordan du opbygger spændende plots og troværdige karakterer og om meget mere.

 
 

Kategorier