når mūsen ta’r en slapper

To år med børnelitteratur forude

18. september 2008 - 16:43

Så blev det tid til den første undervisningsdag på Forfatterskolen for Børnelitteratur. Det skete den trettende september 2008, og jeg måtte ud af fjerene halv fem for at kunne nå frem til Danmarks Pædagogiske Universitetsskole til klokken ti. Heldigvis er de fleste fremtidige undervisningsgange om aftenen.

Nicole Rødtnes ((en af grundlæggerne af HUF, og sekretær i bestyrelsen indtil i år)) var den eneste af de andre studerende, jeg kendte i forvejen, og vi var blandt de få i begyndelsen af tyverne. Aldersgennemsnittet lod til at være på omtrent de tredive, og to kvinder var fyldt de fyrre. Kvinder var der i det hele taget mange af: ti kvinder og kun to mænd, mig selv inklusive, til at repræsentere det køn der i årtusinder har domineret forfattergerningen ((ja ja, manglen på ligestilling inden for faget indtil for små hundrede år siden, Currer Bell, Isak Dinesen og alt det der, men alligevel ...)).

Formiddagen gik med at få introduceret os selv, underviserne og stedet det hele foregik: Center for Børnelitteratur, der blev oprettet for ti år siden, og forfatterskolen, der fulgte allerede året efter. Vi snakkede en del om definitioner af genren, og det blev understreget at genren på forfatterskolen simpelthen blev opfattet som al litteratur skrevet til personer under 18. En rar besked for én som mig, der interesserer sig en del mere for ungdomslitteratur end fiktion til de mindste.

Selvom de deciderede læselektier det første stykke tid er fra et kompendie, vi fik med posten ved indmeldelsen, fik vi udleveret tre bøger: Lyst og lærdom -- debat og forskning om børnelitteratur redigeret af Torben Weinreich, Børnelitteratur -- en grundbog af Torben Weinreich og Den levende bog af Marianne Eskebæk Larsen m.fl. Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at Torben er seniorforskeren på Center for Børnelitteratur.

Efter frokosten fulgte to timers undervisning i den analysemodel for børnelitteratur, som lader til at være resultatet af et halvt århundredes seriøs forskning i børnlitteraturens æstetik, og som Torben har fremstillet i grundbogen. Gennemgangen var intens og, må jeg indrømme, mere akademisk, end jeg havde regnet med, den ville være -- og det kan jeg personligt kun se som en glædelig overraskelse.

Jeg var så heldig at være med i den gruppe, hvis tekster bliver sendt til slagtning næste gang (dvs. på mandag), og da det sker i samme omgang som diskussionen af børnelitteraturens status som kunst (eller manglen på samme) og barndommens livssyn, glæder jeg mig meget. I det hele taget tror jeg på, det bliver to spændende år.

Search form

 

Bjarke Sølverbæk

 

Skriverier

Jeg har hverken fået skrevet i dag eller i går.
I maj skrev jeg i alt 0 ord.

 

Læserier

 

Bliv bedre til at skrive

Guldkorn er et leksikon over skrivekunsten hvor tips, tricks og teorier fra skrivehåndbøger, artikler og foredrag løbende bliver samlet.

Læs bl.a. om hvordan du opbygger spændende plots og troværdige karakterer og om meget mere.

 
 

Kategorier