når mūsen ta’r en slapper

Eksamen i tekstproduktion

Mit skrivebord skråstreg hjem de sidste to ugerDet sidste år har jeg taget et deltidskursus i Skrivekunst på Syddansk Universitet, og nu er min eksamensaflevering, der skal afleveres senest i morgen kl 12:00, endelig ved at være færdig. Det er en analyse af plottet i Da dyrene fik stemmer med henblik på en grundlæggende forbedring før en gennemgribende omskrivning.

Da dyrene fik stemmer har været rundt hos tre forlag og fået afslag, ét begrundet og to standardafslag, så jeg følte at det var på tide at standse op, for jeg tror på idéen. Jeg føler at der gemmer sig en god historie i romanen, som jeg ville være stolt over at sætte mit navn på. Jeg skal bare grave mig ind til kernen. For jo længere jeg er kommet væk fra romanen, jo klarere har det stået for mig, at selvom jeg troede det, så havde jeg ikke en tilstrækkelig klar forståelse for, hvad romanen handlede om. Og det er så det jeg satte mig for med denne eksamensopgave.

Jeg havde oprindeligt tænkt mig at trække på Mieke Bal, Peter Brooks' og James N. Freys plotværktøjer, men jeg er endt med at benytte mig af Ola Olssons Berettermodellen og en kombination af James N. Freys og Lajos Egris fremstilling af grundsætningen (eng. the premise), da jeg følte det var mere givtigt at benytte mig af mere normative værktøjer rettet specifikt mod dramatisk fiktion.

Og det er uden tvivl den fedeste eksamensperiode jeg nogensinde har oplevet. Jeg har læst, læst meget, og tænkt og skrevet og streget ud og krøllet sammen og mere end én gang følt mig overfor en åbenbaring, følt glimt af indblik i romanens inderste væsen -- og så alligevel ikke. Men i dag skete det så endelig. Cirka to år efter Da dyrene fik stemmer startede som et billedbogsudkast på tre sider og godt halvandet år efter jeg sendte et let redigeret første udkast ind til en romankonkurrence ved jeg hvad romanen virkelig handler om. Og med under 24 timer til eksamensafleveringsfristen var det også på tide. Jeg føler mig mere skriveenergisk end jeg har gjort i lang tid, og jeg håber og satser på, at anden udgave af Da dyrene fik stemmer er klar inden dens udgang.

Search form

 

Bjarke Sølverbæk

 

Skriverier

Jeg har hverken fået skrevet i dag eller i går – nu må jeg snart se at få taget mig sammen.
I december skrev jeg i alt 0 ord.

 

Læserier

De seneste bøger jeg har læst

Revolvermanden
liked it
tagged:
audio-da
Children of Dune
liked it
tagged:
audio-da
goodreads.com

 

Bliv bedre til at skrive

Guldkorn er et skriveleksikon for forfatterspirer, hvor du kan læse om hvordan du får idéer og forbliver motiveret, om hvordan du opbygger spændende plots og troværdige karakterer, om hvordan du skruer velspillende scener sammen og skriver dialog så det fænger – og om meget mere.

 
 

Kategorier