når mūsen ta’r en slapper

Kvantitative mål som motivationsværktøj

12. marts 2012 - 15:27

Hvis man virkelig vil noget med skriveriet, er jeg gentagne gange nået frem til, at det vigtigste er at holde sig i gang, at skrive-- også når det er svært og hverken inspirationen eller lysten uden videre melder sig. Jeg har selv oplevet flere af den slags perioder end jeg har tal på, og nogle gange har jeg derfor ikke fået skrevet i flere måneder. Inspiration er ikke noget man skal vente på kommer til en -- det ved jeg godt -- men når ethvert forsøg på at gå i gang med at skrive føles som om det resulterer i små, dårlige tekster, er det langt nemmere ikke at få skrevet frem for igen og igen at blive konfronteret med sin egen utilstrækkelighed som forfatter. Problemet er, at de to vigtigste årsager til denne utilstrækkelighedsfølelse begge kun kan løses ved netop af skrive. Følelsen kan dels opstå fordi man ser, at man ikke lever op til den professionelle kvalitet man er omgivet af i udgivne forfatteres tekster, og den kan dels opstå, fordi man ikke giver sig selv tiden til at skrive sig varm, til at skrive sig ind i teksten, og så bliver det kun er den overfladiske løgn og ikke potentialet for den dybere sandhed, der møder en, når man kortvarigt vender tilbage til éns tekster. Og selvom jeg kender løsningen på problemet, har kendt den i årevis, er det bare nogle gange så meget nemmere ikke at skrive.

Den hidtil mest effektive løsning, jeg er nået frem til, og som jeg efterfølgende er stødt ind i flere steder, bl.a. i en artikel om Jerry Seinfelds arbejdsmetode, kan opsummeres som bryd ikke kæden -- don't break the chain. Hæng en kalender op, helst en årskalender på ét ark, der hvor du tit ser den, eksempelvis på væggen ved din computer. Hver dag du får skrevet, må du sætte et stort, rødt kryds over den dag. Hver gang du ser kalenderen, kan du se kæden af dage, du har fået skrevet, og jo længere den er, jo bedre føles det -- og efterhånden som kæden vokser, vokser motivationen for ikke at bryde den også. Kalenderen hjælper med at gøre skriveriet til en daglig vane, og problemet med at én skrivefri dag gør det lettere at lade være med at skrive den næste, minimeres, for selv hvis kæden brydes, vil kalenderen konstant minde dig om, at du skal til at op på hesten igen.

Min kalender opbevarer jeg her på bloggen, for jeg tror, at offentliggørelsen af den er en ekstra motivationsfaktor for mig. Det er ikke bare mig der ved det, hvis jeg falder i et hul, det kan resten af verden også se. Derudover nedskriver jeg også hvor mange ord jeg får skrevet de enkelte dage, og jeg har programmeret en lille tekstboks (se billedet), der er en del af alle sider på bloggen, hvor jeg altid kan se hvordan det går, både hvad kædelængden og ordoptællingerne angår. Derudover er jeg på det sidste også begyndt at tracke, hvor meget tid jeg får brugt på at skrivearbejdet, og jeg har sat mål for hvor meget tid, jeg vil tilstræbe at bruge. Det gør jeg med iOS-programmet aTimeLogger. Især den visuelle repræsentation (se billedet), synes jeg er med til at skabe en ekstra tilfredsstillelse, når jeg kigger tilbage på de foregående dage, og det er gået godt.

Alt det her virker måske noget primitivt og frygtelig langt fra den romantiske forestilling om forfatteren -- og alle de her tal og røde kryds er da også aldeles unødvendige, når det går godt, når historien flyder og skriveprocessen er en endorfinrus. De kvantitative metoders berettigelse kommer først, når perioder af ugidelighed, ulyst og manglende inspiration melder sig. I de perioder kan de fungere som et sikkerhedsnet, der kan være med til at forhindre, at man falder helt ud af skriverutinen og éns skrivemuskel bliver slap.

Search form

 

Bjarke Sølverbæk

 

Skriverier

Jeg har hverken fået skrevet i dag eller i går.
I oktober skrev jeg i alt 0 ord.

 

Læserier

 

Bliv bedre til at skrive

Guldkorn er et leksikon over skrivekunsten hvor tips, tricks og teorier fra skrivehåndbøger, artikler og foredrag løbende bliver samlet.

Læs bl.a. om hvordan du opbygger spændende plots og troværdige karakterer og om meget mere.

 
 

Kategorier