når mūsen ta’r en slapper

Jagten på en skrivecomputer

21. maj 2018 - 12:35

For efterhånden et par år siden hørte jeg første gang om Hemingwrite (senere omdøbt til Freewrite), en computer der mest af alt ligner et tastatur med en påmonteret skærm, og som ikke egner sig til andet end at skrive derudad – den har ikke engang piletaster til at navigere i teksten med.

Da jeg må sande at jeg har en tendens til nemt at blive distraheret af researchtangenter og lidt for spændende notifikationer, tænkte jeg at det var en fantastisk idé med sådan en skrivecomputer der simpelthen ikke kunne andet. Dog var der en række problemer der blev åbenlyse efterhånden som jeg læste mere om Freewriten, især manglen på piletaster til de mindste ændringer i selv den nuværende sætning – og så prisen: over 3.000 kr!

Så jeg begyndte at lede efter lignende, men bedre, maskiner – og faldt så over AlphaSmart: En serie af skrivecomputer henvendt til folkeskolesegmentet siden 90'erne og frem til 2010'erne, hvor de stoppede produktionen. Det eneste problem var at det ikke så ud til at der nogensinde var udkommet en dansk version, og udenlandske versioner havde ikke mulighed for at ændre tastaturlayoutet så de danske særbogstaver – æ, ø og å – blev let tilgængelige.

Men-men-men: Efter at have googlet rundt i længere tid end jeg har lyst til at indrømme, fandt jeg www.neo2.dk, en hjemmeside der har været nedlagt i snart tre år, men som via The Wayback Machine afslørede at der rent faktisk fandtes en dansk version af AlphaSmart NEO2, den seneste model i serien. På samme side fandt jeg linket til den webshop der var den eneste danske distributør af skrivecomputeren, og ifølge systemet var der stadig 5 på lager! Jeg skrev straks til butiksejeren som svarede at han for blot få måneder siden havde destrueret de sidste fem maskiner, da det var flere år siden at salget officielt var ophørt – hvis jeg havde kontaktet ham dengang ville han glædeligt have solgt dem billigt til mig. Derudover lød det også til at maskinerne havde solgt afsindigt dårligt i Danmark i de to år de var på markedet.

Det var et markant tilbageslag, men jeg havde endnu en ledetråd: Salgspamfletten viste at et didaktisk forsøg med den danske AlphaSmart NEO2 var blevet udført på en lille skole på Fyn, og på hjemmesiden på denne skole viste det sig at lederen af dette forsøg stadig var skoleleder dér. Jeg sendte hende en e-mail, og få dage senere skrev hun tilbage: Ja, de havde brugt skrivecomputerne i noget tid, men nu var de allesammen blevet sendt tilbage til England undtagen en enkelt enhed som hun havde beholdt på kontoret, og hvis jeg var villig til selv at hente den, kunne jeg få den gratis.

Endelig! Noget held i sprøjten. Få dage og et roadtrip til Fyn senere, var jeg i besiddelse af den ualmindeligt sjældne danske udgave af AlphaSmart'en. Og det er nu dér jeg skriver de fleste af mine første udkast til scenerne i mit nuværende projekt.

Search form

 

Bjarke Sølverbæk

 

Skriverier

Jeg har hverken fået skrevet i dag eller i går.
I maj skrev jeg i alt 0 ord.

 

Læserier

 

Bliv bedre til at skrive

Guldkorn er et leksikon over skrivekunsten hvor tips, tricks og teorier fra skrivehåndbøger, artikler og foredrag løbende bliver samlet.

Læs bl.a. om hvordan du opbygger spændende plots og troværdige karakterer og om meget mere.

 
 

Kategorier