Udyr

Hvad ville din kat eller hund sige, hvis den kunne tale?

Milles hund, Leo, begynder en dag at udtrykke sig med menneske-ord, og det virker næsten som en drøm, der går i opfyldelse. Det viser sig endda, at flere og flere både hunde, katte, kaniner og efterhånden også fx heste har fået sprog. Men i løbet af kort tid deler befolkningen sig mellem dem, der er for ”pelsenes” rettigheder, og dem der finder det mest forsvarligt at indfange og endda aflive de talende dyr. Mille og hendes kammerater vil redde dyrene – men kan de det … og hvorfor er dyrene i det hele taget begyndt at tale?

Bjarke Sølverbæk romandebuterer med denne b/u-roman, der er både elementært spændende og etisk engagerende

Sådan skrev forlaget om romanen der udkom den 8. maj 2018. Arbejdstitlen var Da dyrene fik stemmer, og som man kan læse her på siden, har den været en del år undervejs.

Priser

Udyr er nomineret til Blixenprisen for årets young adult-udgivelse. Prisuddelingen finder sted 24. maj 2019.

Anmeldelser

I lektørudtalelsen lød vurderingen:

En spændende bog, der berører mange etiske og samfundsmæssige dilemmaer og som sætter fokus på emner som magt, rettigheder, fremmedhad og om det er i orden at slå ihjel for sin egen overlevelse. Bogen foregår i en realistisk verden, der på overfladen ligner vores og hvor kun det, at dyrene kan tale, skiller sig ud. Det gør bogen både vedkommende og nærværende.

Nordjyske bragte en anmeldelse af bogen på udgivelsesdagen den 8. maj:

Sådan rejses etiske spørgsmål ganske direkte, og det er flot formidlet i børnehøjde, og det har endog relevans i voksnes perspektiv, for hvad gør man, hvis man er uenig med nogle? Man kan kæmpe, men hvor langt må man og kan man gå?
Det er spørgsmålet.

Weekendavisen skrev den 18. maj:

Udyr er en hæsblæsende fortælling om kæledyr og heltemod, og så er den ikke bange for at stille nogle meget store spørgsmål. Om dyrevelfærd og kødspiseri og om forskellen på mennesker og dyr. Men også om vores forhold til det ukendte og fremmede: Da frygten for de talende dyr breder sig, begynder folk at demonstrere i gaderne. Slagordene er rettet mod snakkesalige kæledyr, men de kunne lige så godt handle om flygtninge. [...] Udyr er langtfra nogen perfekt bog, med andre ord. Men den fortjener at blive læst for de tanker, den sætter i gang.

Fyens Stifttidende skrev den 7. juli på web og den 24. juli i papiravisen:

Bogens styrke er imidlertid de etisk-filosofiske spørgsmål, bogen rejser. Hvordan reagerer mennesket, når dets menneskelighed udfordres? Er mennesket skabningens konge med uindskrænket magt?

Janus Neumann skrev på Bogbotten den 6. august:

Udyr har klassesætpotentiale og vil være et godt bud på læsning fra 5. til 7. klasse. Ved første øjekast kan en historie om talende dyr synes barnlig, men det er den på ingen måde, for de immanente etiske problemstillinger egner sig ikke for de små. Der skal mere til, og historien fortjener en læserskare, der kan diskutere den. Bogen er fremragende. Få den hurtigt indkøbt til bibliotekerne, hvis den ikke allerede står der. For det skal den.

Kathrine Pachniuk skrev som bibliotekat den 11. september:

Menneskets reaktion på forandring er triviel og forudsigelig: angst, vold og had - men det er litteraturen der beskriver det bestemt ikke nødvendigvis. [...] Børnenes modstand er forståelig og beundringsværdig, deres afmagt og frustration er mærkbar og som læser har man lyst til at skrige, råbe og sparke forældrene og alle de andre voksne der ikke vil lytte eller forstå. [...] Udyr er medrivende og fremragende skrevet [...] anbefales alle børn (især dem med kæledyr) fra ca. 10 år. Den er et studie i børns empati og mod - og omvendt også menneskets had og ondskab, der måske nok bunder i frygt, men stadig er utilgiveligt.

Kent Poulsen skrev i Børn og Bøger nr. 10, 2018:

En debutant med klasse! Bjarke Sølverbæk leverer med sin første romanudgivelse en sand inciterende og overrumplende spændingsroman, hvor man møder et sjældent tænkt univers. Roman hedder Udyr med stærke referencer til nutidens -- ja, samtidens store dominerende temaer. En roman, som sætter sig spor- og er meget tankevækkende. [...] Udyr har desuden fine potentialer i undervisningen, her er meget at samtale om - for eksempel: Migration, flygtninge og integration. Så klassesæt er relevant! For tweens og op.

Læservurderinger er der et par stykker af på Goodreads.

Omtaler

Midtjyllands Avis' Den Lokale Avis (Bryrup-Them): "Ny ung forfatter i Galleri Viggo", 13. juni 2018.

Midtjyllands Avis: "Forfatterdrøm blev til virkelighed", 28. juni 2018.

Lister

Gyseren.dk's liste over dansk science fiction 2018

E-reolen GO!'s "Vild med vilde dyr?"

Køb

Køb den hos forlaget eller tag kontakt til mig, hvis du for eksempel gerne vil have en personlig hilsen med.

Mød forfatteren

Hvis I ønsker at lave et forløb hvor eleverne møder forfatteren til Udyr enten i form af en workshop eller et forfatterforedrag, så tag endelig kontakt.

På Instagram

Se opslag om Udyr på Instagram.

Search form

 

Bjarke Sølverbæk

 
 
 

Skriverier

Jeg har hverken fået skrevet i dag eller i går.
I juni skrev jeg i alt 0 ord.